Nieuw ‘record’ voor Antwerpse haven: meer dan 50 ton cocaïne onderschept in 2018.

Geschreven door op Januari 11, 2019

Nieuw ‘record’ voor Antwerpse haven: meer dan 50 ton cocaïne onderschept in 2018.

In de haven van Antwerpen is het afgelopen jaar meer dan 50 ton cocaïne in beslag genomen. Dat blijkt uit cijfers van de FOD Financiën. Het is bijna tien ton meer dan in 2017, wat toen ook al een recordjaar was.

Tegenover 2017 gaat het om een stijging van bijna 22 procent. Sinds 2014, toen 8,1 ton cocaïne werd onderschept, is de vangst verzesvoudigd. De drugs komen in de eerste plaats van Colombia, daarna volgen Brazilië, Ecuador, en Suriname.

De stijging van in beslag genomen cocaïne doet zich ook in andere Europese havens voor.

In september 2018 werd in Antwerpen het Stroomplan gelanceerd. Een onderdeel hiervan is het KALI-team. Dat team met zestig speurders van lokale en federale politie krijgt voor haar drugsonderzoeken steun van inspectiediensten, douane en van de Nederlandse politie.  De resultaten van dit team zullen later dit voorjaar worden bekendgemaakt.

 De drug wordt algemeen aanvaard en getolereerd door de publieke opinie

Stanny De Vlieger

Dossier ‘Fruit’

Behalve cocaïne heeft de federale politie ook 16,8 ton marihuana, 4,4 ton heroïne en 7,9 ton precursoren (voor productie van synthetische drugs zoals XTC) onderschept.

Eén van de dossiers die door de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Antwerpen vorig jaar werd opgestart is het dossier ‘Fruit’. Op 19 januari 2018 onderschepte de douane een container met een lading ananas, afkomstig uit Costa Rica met bestemming Nederland. In de lading werd 443,60 kilo cocaïne ontdekt. De container werd naar een loods in Stabroek gebracht om de coke eruit te halen. Daar viel de FGP binnen. Zes verdachten werden gearresteerd. Ook een advocaat werd gearresteerd omdat hij bij de drugssmokkel zou betrokken zijn.

Cocaïne verstopt tussen ananas werd in januari 2018 ontdekt in een loods in Stabroek.
AFP Cocaïne verstopt tussen ananas werd in januari 2018 ontdekt in een loods in Stabroek.

Bron  :  https://www.hln.be/regio/antwerpen


Familieradio Enjoy FM

Familieradio Enjoy FM

Current track
TITLE
ARTIST