Hoe smaakten bananen in 1950? Drinken we nog koffie in 2050?

Plantentuin Meise [Meise 1860]

Event info
Datum: november 25, 2018
Tijdstip: 13:00
Locatie: Plantentuin Meise
Adres: Nieuwelaan 38 Meise 1860
Telefoon: +32 2 260 09 70
Details

Stel je voor: de banaan die je dagelijks eet, verdwijnt plots van het toneel. Dat is precies wat er gebeurde in de jaren 50 van vorige eeuw. De Gros Michel banaan, toen de meest gegeten bananenvariëteit, werd zo goed als volledig uitgeroeid door een schimmelziekte.  En de geschiedenis dreigt zich te herhalen met de Cavendish banaan vandaag. En met de Arabica koffie, die slecht is aangepast aan een droger wordend klimaat.

Achter deze verhalen zit een patroon. Veredelen houdt immers het selecteren en kruisen van interessante variëteiten in.  Het resultaat: een ideaal gewas, maar genetisch enorm verarmd en dus kwetsbaar voor infectieziektes.

Het goede nieuws? In Plantentuin Meise zijn wetenschappers dagdagelijks in de weer om nieuwe soorten en variëteiten te ontdekken, in kaart te brengen en te bewaren. Het zijn de, meestal stille, verzekeraars voor ons voedsel van de toekomst.  Vandaag lichten ze hun werk toe. En kan je – exclusief in de Plantentuin – proeven van een bijna verdwenen bananenvariëteit. Of een bloemkool bekijken door de elektronenmicroscoop. Of kennismaken met botanisch tekenen. Of … nog zo veel meer!


Current track

Title

Artist