Rechtbank Brussel – Parket eist tot twee jaar cel voor duo dat koperen regenpijpen stal van kerken.

Geschreven door op april 8, 2019

Rechtbank Brussel – Parket eist tot twee jaar cel voor duo dat koperen regenpijpen stal van kerken.

BRUSSEL 08/04 13:50 (BELGA)
Het parket Halle-Vilvoorde heeft maandag een gevangenisstraf van twee jaar gevorderd tegen een 51-jarige man die, samen met een 25-jarige vrouw, aanzienlijke hoeveelheden koper had gestolen bij kerken in Vlaams-Brabant. Voor de vrouw werd een werkstraf gevraagd. Het duo diende te overleven met de ziekteuitkering van de man en probeerde met de diefstallen extra geld te verdienen. “Maar mevrouw zag er wel geen graten in om dagelijks 100 euro uit te geven aan cocaïne”, sneerde het parket.

Tussen augustus en november 2018 werden de politiezones AMOW (Asse, Merchtem, Opwijk en Wemmel), TARL (Ternat, Affligem, Roosdaal en Liedekerke) en K-L-M (Kapelle-Op-Den-Bos, Londerzeel en Meise) geplaagd door een reeks koperdiefstallen aan kerken. De dieven gingen er veelal vandoor met de k operen regenpijpen aan de buitenkant van de gebouwen. Bij één van die diefstallen was het voertuig van de dieven gefilmd en dat leidde uiteindelijk naar de twee verdachten. Hun wagen was op het moment van hun arrestatie tot de nok gevuld met koper en oud ijzer.

Volgens het parket sloeg het duo 17 keer toe en stalen ze in totaal zo’n 560 kilo koper.

“Mevrouw verklaarde aan de politie dat ze nooit zou stelen van gewone mensen maar dat de kerk toch geld genoeg had”, zei de substitute. “Een week na de diefstal hingen er al nieuwe buizen, dus stalen ze die opnieuw, klonk het. Ze moesten naar eigen zeggen overleven met de uitkering van meneer omdat mevrouw geen leefloon kon krijgen omdat ze geen identiteitskaart had. 45 euro betalen voor een nieuwe identiteitskaart was teveel maar 100 euro per dag uitgeven aan cocaïne, kon dan weer wel.”

Het parket eiste een werkstraf voor de 25-jarige vrouw, die een blanco strafblad had, en twee jaar cel voor de man, die al eerder tot gevangenisstraffen werd veroordeeld. De advocaat van de vrouw kon zich vinden in een werkstraf terwijl de verdediging van de man om enige mildheid vroeg.

“Mijn cliënt bekent een groot deel van de feiten”, zei meester Cecile Kenis. “Hij werd verblind door de liefde en beseft dat hij in de fout is gegaan.”

Het vonnis valt op 29 april.


Current track

Title

Artist