Sven Gatz erkent 19 radiozenders na goedkeuring nieuw frequentieplan –

Geschreven door op april 5, 2019

Sven Gatz erkent 19 radiozenders na goedkeuring nieuw frequentieplan

Minister van Media Sven Gatz heeft de erkenning bevestigd van 19 radiozenders, waaronder vier netwerkradio’s en vijftien lokale radio’s. Zij waren het voorwerp van lopende vorderingen voor de Raad van State. Deze zenders konden niettemin worden erkend na de goedkeuring van een nieuw frequentieplan, waarmee de rechtsgrond voor hun erkenning werd hersteld.

Vorig jaar heeft de Raad van State het frequentieplan van april 2017 vernietigd omdat 26 frequenties niet waren voorgelegd in de verplichte consultatieronde. Die 26 frequenties waren evenmin voor consultatie voorgelegd in de voorgaande frequentieplannen van 2003, 2006 en 2012, die niet door de Raad waren vernietigd.

In een nieuw frequentieplan van 29 maart 2019 kwam minister van Media Sven Gatz tegemoet aan de bezwaren van de Raad van State. De 26 werden ter raadpleging voorgelegd.  Na technische analyse blijken 18 frequenties om verschillende redenen voor radio-omroepen niet bruikbaar te zijn. Sommige bijvoorbeeld omdat ze gereserveerd zijn voor militaire doelen, een meerderheid omdat ze een te klein effectief uitgestraald vermogen hebben. Voor de acht nog voor lokale radio-omroepen bruikbare frequenties zal begin mei een nieuwe oproep tot kandidaatstelling volgen.

De radiozenders die al eerder beschikten over een erkenning en een vergunning van de Vlaamse Regulator voor de Media, kunnen blijven uitzenden. Het gaat over circa 90 procent van de radio’s die daardoor verworven rechten hebben.

Voor zo’n tien procent van de radio’s waartegen afzonderlijke klachten waren neergelegd bij de Raad van State, zal alles worden gedaan om de rechtszekerheid te verdedigen en het verderzetten van de uitzendingen te waarborgen.

Het gaat concreet om de netwerkradio’s SBS, BVRO, Topradio en BG Consulting en de zeven lokale radiostations Minerva, FM Goud Bree, Lokale Radio Maaseik, Family Radio Enjoy, Atlantis, Cieper en Breydel, die hun erkenning kregen op 1 december 2017, en de acht lokale radio’s Speedy, Happy, Vrije Radio Aarschot, 107FM, Flash, Radio Express, Radio Pallieter en Radio Sint-Jan, die erkend werden op 7 september 2018.

Minister van Media Sven Gatz:

“Het nieuwe frequentieplan komt tegemoet aan de vraag van de Raad van State. Nu die rechtsgrond hersteld is, kan de erkenning voor deze 19 radio’s opnieuw worden bevestigd. Dat heb ik via deze ministeriële besluiten gedaan, zij kunnen blijven uitzenden. Daarnaast neemt het nieuwe plan ook 8 nieuwe frequenties voor lokale radio op. Daarvoor zal begin mei een nieuwe oproep volgen. De voorbereidingen zijn thans bezig.”

Bron : https://cjsm.be/media/


Current track

Title

Artist